27 styczeń 2020

Zdrowsze bułki i batony. Wynalazek polskich naukowców

Badacze z Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego stworzyli specjalne batony prebiotyczne oraz bułki błonnikowe. Według naukowców wpłyną one lepiej na florę bakteryjną jelit. Produkty niedługo trafią do sklepów.
REKLAMA
Jak zauważa w rozmowie z WP.PL prof. Ewa Stachowska, nieprawidłowa mikroflora jelit może przyczyniać się do ich chorób. Ponadto niewiele osób zdaje sobie sprawę, że praca jelit wpływa także na funkcjonowanie mózgu, odporność, a nawet nastrój.

Dlatego badaczka zachwala stworzone produkty. U osób, które je spożywały odnotowano zmniejszenie masy ciała, wątroba stała się mniej zatłuszczona, a do tego zwiększyła się ilość kwasów tłuszczowych, które chronią jelita przed rakiem. Jak mówi Stachowska, takie bułki powinny jeść zwłaszcza osoby, które prowadzą siedzący tryb życia, ale są one przeznaczone dla każdego.

Uczelniane pieczywo jest objęte licencją i jak na razie wypiekane jest w jednej ze szczecińskich piekarni. Badacze pracują jednak nad tym, aby produkt jak najszybciej trafił na rynek.

Źródło: WP.PL
 
PRZECZYTAJ JESZCZE
REKLAMA

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Kwidzynie

kiedy
2020-03-09 18:00
miejsce
Kwidzyńskie Centrum Kultury,...
wstęp biletowany
kiedy
2020-03-14 19:00
miejsce
Winners Sport Bar, Kwidzyn, ul....
wstęp biletowany
kiedy
2020-03-17 18:00
miejsce
Kwidzyńskie Centrum Kultury,...
wstęp biletowany
kiedy
2020-05-08 19:00
miejsce
Kwidzyńskie Centrum Kultury,...
wstęp biletowany